Yhtiökokous on osakkaan tärkein vaikutuskanava. Siellä tehdään päätöksiä, joilla on merkitystä asuntojen arvoon. Koska asunto on monelle suurin omaisuus, omaa osallistumisoikeuttaan kannattaa käyttää.
Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaat pääsevät vaikuttamaan asumiskustannuksiin ja saavat tietoa ja perusteluja siitä, miten omaisuutta hoidetaan. Epäselvistä asioista kannattaa rohkeasti kysyä. Kokouksessa mm. vahvistetaan tilinpäätös ja talousarvio sekä päätetään merkittävistä remonteista, hankinnoista ja yhtiövastikkeen suuruudesta.
Lisäksi taloyhtiölle valitaan hallitus. Osallistujat voivat vaikuttaa hallituksen valintaan ja varmistaa, että sopivimmat henkilöt hoitavat omaisuutta. Myös vuokralainen voidaan valita hallitukseen. Ketään ei kuitenkaan voi valita hallitukseen ilman hänen omaa suostumustaan.
Vuokralaiset saavat osallistua yhtiökokoukseen tietyin reunaehdoin: yhtiössä täytyy olla vähintään viisi huoneistoa, joilla on eri omistajat ja kokouksessa täytyy käsitellä yhteisiä asioita, jotka vaikuttavat myös vuokralaisten asumiseen. Vuokralaiset saavat kokouksessa tärkeää tietoa taloyhtiön asioista ja voivat osallistua yhteiseen keskusteluun. Äänestää he eivät saa ilman osakkeenomistajan valtakirjaa.
Osakkailla ja asukkailla on oikeus ehdottaa haluamiansa asioita yhtiökokouksen käsiteltäväksi, kunhan kaksi ehtoa täyttyy: asian täytyy kuulua yhtiökokouksen päätettäväksi ja hallituksen pitää saada ehdotus tietoonsa niin ajoissa, että se ehditään mainita kokouskutsussa.
Näin valmistaudut yhtiökokoukseen
• Tutustu kokouskutsuun ja sen mukana tuleviin liitteisiin. Jos luvut tuntuvat vaikeilta, lue toimintakertomus. Se kertoo sanallisessa muodossa taloyhtiön vuodesta.
• Valmistele oma ehdotuksesi, jos olet eri mieltä kutsusta löytyvistä hallituksen ehdotuksista.
• Hallituksen jäsenten valintaa kannattaa pohtia ennen yhtiökokousta yhdessä naapureiden kanssa. Voisitko ehdottaa jotakuta hallitukseen tai olisitko ehkä itse kiinnostunut hallituksen jäsenyydestä?
Näin yhtiökokous sujuu hyvin
• Asiat käsitellään hyväksytyssä työjärjestyksessä.
• Kerran käsiteltyihin asioihin ei palata.
• Puheenvuorot jakaa puheenjohtaja.
• Mieti ennen puheenvuoroasi, koskeeko asiasi koko taloyhtiötä vai voisitko selvittää sen esimerkiksi suoraan isännöinnistä tai huoltoyhtiöstä. Esimerkiksi kylmä patteri tai vuotava wc-pönttö ovat asioita, joista ilmoitetaan suoraan huoltoyhtiöön.
Lähde: Isännöintiliitto